Får du fler mejl än du kan hantera? Är du stressad av att du får svåra frågor som förblir obesvarade? Du är inte ensam. Mark Wilson satte siffror på stressen.

På konferensen QS15 höll utvecklaren Mark Wilson en presentation av ett flerårigt projekt där han försökte få en bild av hur han hanterar e-post och varför han känner sig stressad av inkorgen.

Mark arbetar på Yelp och han får, som andra i branschen, väldigt många mejl. Det kan röra sig om allt från viktiga meddelanden till sådana där mottagaren får en kopia för att ”det kan vara bra om du också har hört det här”.

I det här fallet handlar det inte så mycket om antalet mejl, som hanteringen av dessa. Mark Wilson kände sig stressad av att inte hinna med, och samtidigt gnagde en otrevlig känsla av att triviala uppgifter åtgärdades snabbt medan svåra frågor blev liggande.

Grunden i det här är att jag är en väldigt odisciplinerad människa. Jag har prövat att lyfta ut de viktiga sakerna ur mejlen och göra att-göra-listor, men de listorna har en tendens att bli begravningsplatser. I bakhuvudet vet jag att jag ändå tittar i mejlen.

Genom ett enkelt skript började Mark att logga sina mejl och diskussionstrådar. I backspegeln kan man se olika mönster.

  • Tydligast är att de flesta småsaker hanteras inom sex timmar. Generellt är Mark ganska snabb på att svara på och fixa uppgifter i mejl.
  • Högarna med riktigt viktiga mejl växer och flyttas fram. Under vissa perioder består inkorgen bara av viktiga ärenden, som Mark undviker och känner stress inför.
  • Även om det inte leder till att han gör något med mejlen, så kollar han sin e-post väldigt ofta.

Jag antog att antalet mejl skulle ge en statistisk bild över min stress, men egentligen var det mitt beteende som orsakade stressen.

När Mark under 2015 började förfina datainsamlingen, så var det initialt för att göra lite coolare grafer. Det gav istället plågsamma insikter i hur hans egentliga förhållande till mejlskörden ser ut:

Jag trodde att jag var dålig på mejl, men jag var besatt av mejl!

För Mark Wilson gav experimentet inte lösningen på problemet, han beskriver sig som fortsatt odisciplinerad. Men genom att sätta siffror på – och hitta mönster i – problemet har han fått en bild av den verkliga situationen. Och det gör det möjligt att också hitta lösningar.

Läs mer i Mark Wilsons blogginlägg Three Years of Logging My Inbox Count.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =

Uppåt