Riksdagsvalet 2018 står för dörren. Webbplatsen riksdagsval.info är ett ideellt projekt för att presentera partiernas politik, utan tevedebatternas pajkastning. Sajten är också ett utmärkt exempel för dig som kommunicerar på webben.
Känner du dig villrådig inför riksdagsvalet i höst? När man läser alla tvärsäkra inlägg på till exempel Twitter, så är det lätt att tro att alla människor har bestämt sig för vad de ska rösta på. Men i samtal med vänner och bekanta tycker åtminstone jag att det råder samma osäkerhet nu som annars.
Webbplats som hjälper dig att hitta ditt närmaste parti
För att hjälpa den som är osäker i sitt val, så har webbstrategen Pontus Vinderos tagit fram webbplatsen riksdagsval.info (uppdatering 2024: webbplatsen heter idag ideologi.se). Den presenterar vad de olika partierna tycker i centrala frågor, och utgångspunkten är framförallt en omfattande statsvetenskaplig rapport samt partiernas egna partiprogram. Syftet är att sakligt visa var partierna står för i olika frågor – och i vilken grad de är för eller emot detta. Riksdagsval.info uppvisar inga egna åsikter, men presenterar uträkningar och bedömningar baserat på sina källor.
Det handlar alltså om att visa var partierna står i till exempel en fråga som att höja eller sänka skatten. Är man för eller emot, i vilken grad och hur presenteras frågan i det egna partiprogrammet.
Riksdagsvalet – och inspiration för webbkommunikatörer
Men webbplatsen riksdagsval.info handlar i mina ögon också om mer än bara riksdagsvalet 2018. Sajten är nämligen ett utmärkt exempel på hur du som kommunikatör kan arbeta med ditt innehåll.
Bakgrunden till webbplatsen är att en privatperson, visserligen expert inom sitt område webbpublicering, ideellt har satt ihop en tjänst i ett väldigt konkurrensutsatt ämne. Dessutom väldigt kort tid innan själva ämnet är som mest aktuellt. Här finns ju minst två stora utmaningar för att bli hittad av de människor man vill nå – det finns ingen historia för webbplatsen och det finns få eller inga starka länkar till den. Båda är nyckelfaktorer för att sökmotorerna ska kunna bedöma om det här är en relevant webbplats eller inte.
Just därför är det intressant att studera riksdagsval.info (utöver att den faktiskt ger en bra bild av de politiska partiernas ståndpunkter). Webbplatsen har nödvändigheten som röd tråd, sajten helt enkelt måste fungera för sökmotorer – och besökare – för att ha en chans att slå igenom bruset.
Bra exempel för dig som hanterar innehåll på webben
Här finns mycket att lära för dig som vill nå människor med ditt innehåll:
- Struktur. Du kan snabbt hitta innehåll baserat på ämne eller enskilt parti.
- Gruppering. Innehållet presenteras i munsbitar, du får snabbt överblick över ett ämne.
- Språk. Texterna är nedskalade till minsta nödvändiga omfång. Passar inte i alla sammanhang – men förvånansvärt ofta.
- Tajming. Länkar, bakgrund, ”läs mer om…” dyker upp i de sammanhang där man behöver dem.
- A-Ö. Besökare och sökmotorer är eniga – alla älskar innehåll i listor. Inte enbart, men att det finns en strukturerad förteckning över innehållet är guld värt.
Det finns säkert fler punkter att lyfta fram som är bra med innehållet och presentationen på Pontus Vinderos webbplats. Kommentera gärna!
Foto: Fredrik Öhlander, Unsplash