Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Augmented Reality

Vad är Augmented Reality (AR)?

Begreppet Augmented Reality – eller AR – kan kort beskrivas som en digital presentation som förstärker verkligheten omkring dig.

Exempel på Augmented Reality

Mobilspelet Pokémon Go är ett bra exempel på vad det går ut på. Med hjälp av mobilens positionering, kartfunktion med mera känner spelet av var du befinner dig och kan därpå lägga ett digitalt lager ”ovanpå” verkligheten. Ditt bekanta grannskap blir plötsligt – i mobilens skärm – befolkat av olika figurer som är delar av spelet och som du kan interagera med.

Ett annat exempel är Google Glass, Googles arbete för att ta fram glasögon som också kan visa information. Exempelvis har man i prototypen kunnat få information om det man ser framför sig, som att glasögonen visar vägen till en avdelning man letar efter på ett varuhus.

En bra introduktion till upplevelsen med Augmented Reality ger Ulrika By i Dagens Nyheter den 22 juli 2016, ”Det är löjligt roligt bara att klicka på skärmen”, där hon skildrar sitt första möte med spelet Pokémon Go.

Vad heter Augmented Reality på svenska?

På svenska brukar man säga förstärkt verklighet när man talar om AR. Den engelska beteckningen är trots allt mer känd och satt ur sitt sammanhang kan frasen ”förstärkt verklighet” verka förvirrande.

Den här sidan är en del av Portabla Medias ordlista.