Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

API

Vad betyder API? Det är en förkortning som står för Application Programming Interface och det handlar om kommunikation mellan datorer.

Ett API är en sorts regeluppsättning för hur en dator kan ”prata” med en annan dator.

API – ett exempel

Du har ett hotell och på hotellets hemsida så vill du visa när bussarna till och från hotellet går. Om bussbolaget har ett API så kan din hemsida ”ställa frågor” till bussbolagets system, t.ex. när en gäst går in på hemsidan och gör en sökning (”när går nästa buss från hotellet till Centralstationen”). API:et definierar vad som är vad i den data du kan använda, t.ex. ”det här är busstider” och ”det här är hållplatser”.

Ett API kan vara öppet – dvs. andra än den som äger systemet kan få använda det – eller stängt (när ett företags interna system kommunicerar med varandra). Ibland kostar det pengar att använda ett system och ibland är det gratis, men i de flesta fall behöver man få en API-nyckel, en kod som ger dig tillgång till data.

Det finns flera sorters API:er. Som exempel kan ett drivrutins-API hantera kommunikationen mellan din dator och din skrivare.

Läs mer

Länkar

  • Mashup.se, den främsta svenska bloggen om API:er

Den här sidan är en del av Portabla Medias ordlista.