Vad är Virtual Reality (VR)?

Med begreppet Virtual Reality – eller VR – menas en teknik som gör det möjligt att uppleva en ”overklig” miljö som verklig.

Exempel på Virtual Reality

Det finns en rad glasögon – eller än så länge kanske närmare hjälmar än glasögon – på marknaden, som erbjuder VR. Oculus Rift, Samsung Gear VR och Google Cardboard är några exempel på produkter. Centralt för VR är att du genom digital teknik upplever något som inte finns där du är. Och att du upplever det som om du var på det andra stället. När du rör huvudet åt höger, så gör du det också i den ”andra världen”. Du är skenbart där.

Ett stort framtidsområde för VR är bostadsmarknaden, där jag som köpare kan uppleva en bostad som inte än är byggd.

Vad heter Virtual Reality på svenska?

På svenska brukar man säga virtuell verklighet, skenbar verklighet eller artificiell verklighet. Frasen ”virtuell verklighet” låter kanske lite abstrakt, men är väl det som används oftast idag.

Vad är skillnaden på Virtual Reality och Augmented Reality?

Med VR upplever du helt en annan värld, till exempel med hjälp av ett par digitala glasögon går du in i en spel. Du är själv Super Mario i spelet. Till skillnad från Augmented Reality (AR), där ytterligare information läggs till den verklighet du befinner dig i. Du går till exempel runt i ditt eget bostadsområde och på en skärm kan du se Super Mario som om han vore där.

Den här sidan är en del av Portabla Medias ordlista.

Uppåt