Komma igång med Twitter? Så här gör du på tio minuter

Komma igång med Twitter på 10 minuter

Hur ska du göra för att komma igång med Twitter? Och vad går Twitter ut på egentligen? Här får du en introduktion som gör att du är igång på 10 minuter.

Det är enkelt att använda Twitter, men som med många tjänster kan det kännas svårt när man är ovan. Det som är logiskt i ett sammanhang kan uppfattas som obegripligt i ett annat.

Så här kommer du igång snabbt med att använda Twitter. Det jag beskriver nedan gäller när du sitter vid din dator. Det går lika bra att använda mobilen, men då rekommenderar jag att du laddar ned Twitters app och startar därifrån.

Registrera ett Twitterkonto

Det första du behöver göra är att skaffa ett eget Twitterkonto. Man kan till viss del använda Twitter utan att ha ett eget konto, men det är både opraktiskt och liksom i strid med själva idén med Twitter (som ju bygger på dialog). Så här gör du:

  1. Gå till twitter.com och fyll i det andra formuläret på sidan. Skriv ditt riktiga namn (du kan naturligtvis hitta på ett, men det är roligare för de som kommer att följa dig att veta vem du är), ange en e-postadress (den kommer inte att visas för någon) som du använder och välj ett lösenord (om ditt förslag är för osäkert, så kommer Twitter att föreslå ett annat när du kommer till nästa steg). Klicka på knappen Registrera dig på Twitter.
  2. På nästa sida får du egentligen bara en bekräftelse av det du fyllde i på förstasidan, men värt att notera kan vara att Twitter föreslår ett användarnamn (jag heter t.ex. Magnus Nilsson men har användarnamnet @nymagnum). Eftersom Twitters datorer inte har något annat att gå på, så kan de komma att föreslå ganska otympliga saker – som i mitt fall skulle kunna vara MagnusNi1444. Acceptera det som Twitter föreslår eller hitta på ett annat själv.
  3. På nästa sida får du en instruktion till hur Twitter fungerar, vad en tweet är osv.
  4. I nästa steg måste du välja några Twitter-användare att följa. Twitter vet inget om dina vänner eller intressen, men föreslår en rad kända personer och varumärken som du kan välja. Känner du redan till några på Twitter som du är intresserad av, så finns det en sökfunktion. Välj ut minst 5 som du vill följa (du kan alltid sluta följa dem sedan). Det här är den passage som jag tycker tar mest tid med att skaffa Twitter, så om du har bråttom kan du ju bara klicka för de 5 översta och gå vidare.
  5. I nästa steg skriver du lite om dig själv. Du väljer själv vad du berättar, men tänk på att det är trevligt för andra att veta lite om personen bakom ett Twitter-konto så att man lättare kan bedöma om det verkar intressant att följa dig. Du behöver inte ladda upp en bild på dig själv, men det är samma sak här – du kommer att få fler följare om andra på Twitter ser att du är en ”riktig människa”.
  6. Klart! Lycka till med ditt twittrande…
  7. Du har under tiden fått ett e-brev från Twitter där du ombeds bekräfta att din e-postadress fungerar. Klicka på länken i det brevet, så är det fixat.

Hur får jag Twitter att bli roligt?

Nu har du ett konto och du kanske följer en handfull kändisar som Twitter föreslagit för dig (om du undrar varför till exempel teveprofiler har väldigt många följare så kanske detta är förklaringen). Men du vill säkert följa människor som du känner eller som delar dina intressen.

För att hitta dina vänner på Twitter klickar du bara på länken Hitta dina vänner till vänster på sidan. Här kan du leta efter personer som finns bland dina kontakter (t.ex. Gmail och Hotmail).

Det – i mitt tycke – bästa sättet att hitta intressanta personer på Twitter är däremot att söka på ämnen som intresserar mig. Om du söker på ordet ”webbstrategi” så får du en lista med både personer som angett ordet i sin presentation (vilket påminner oss om värdet i att ha en vettig sådan) samt de tweets (inlägg) som nämner ordet. Här får man en snabb överblick över vilka personer som kan tänkas dela mitt intresse.

Det är också en bra ingång i dialogen på Twitter, att studera hur de som delar ens intresse samtalar – inte hur ”alla” verkar samtala.

När du klickar på en persons profilbild eller namn så får du upp en sida med personens beskrivning och senaste inlägg. Där finns också en knapp att klicka på för att följa personen.

När blir det någon nytta med att använda Twitter?

Twitter har en relativt hög tröskel. Det går ganska snabbt att komma igång, det är ganska enkelt att förstå vad det går ut på, ”hur det går till”. Men däremot kan det ta lång tid innan man ser något värde i tjänsten. Personerna som du följer kanske har varit här länge, de kanske har upparbetade relationer med varandra… Det som känns naturligt för dem – på 140 tecken – kanske är svårbegripligt för en som står utanför det sammanhanget. Det gäller att ha tålamod. Se det som att du kommer sent till ett mingelparty, där du inte känner någon sedan tidigare. Känn av, pröva dig fram.

För Twitter är lite som att börja på ett nytt jobb. Man pratar med sina kollegor om arbetsuppgifterna, man är lite formell men vänlig. På några dagar lär man känna varandra, man börjar prata om andra saker, skoja, lära sig nya saker av varandra, dina kollegor får höra fascinerande saker från dig… Det tar inte lång tid förrän du och kollegorna har relationer till varandra.

Det är själva nyttan med Twitter. Att lära sig, att berätta, att skapa relationer. Svårare än så är det inte att komma igång med Twitter.

Tycker jag. Vad tycker du? Kommentera gärna och berätta hur du använder Twitter.

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash

av Magnus Nilsson

Digital strateg med lång erfarenhet av arbete med digitala kanaler i näringsliv, ideell och offentlig sektor.

2 kommentarer

  1. Mycket bra information, precis vad man behöver som nybörjare. Rester och ”förfiningen” får komma senare.

  2. Mycket intressant när man bara är nyfiken på vad twitter egentligen handlar om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × 4 =