Webbplatser behöver struktureras om, så att olika individer hittar olika information. Funka Nu arbetar med en modell som betonar ”begriplig sammanfattning”. På Tillgänglighetsdagarna presenterade Stefan Johansson hur man tänker.
Den andra dagen av Funka Nus Tillgänglighetsdagar hölls helt på svenska, betonade forskning och framåtblickande. Mer praktik, mer exempel och helt enkelt lite roligare än dag ett.
En lustig detalj var att presentationerna den första dagen framförde texten framför det visuella, idag var det tvärtom – vi råddes av experterna att sätta bild, film och till och med animationer för att göra budskapet begripligt för fler. Jag gissar att en kombination av dessa storheter är en framgångsrik väg.
Framförallt gäller det för oss webbutvecklare och -redaktörer att göra den multimediala upplevelsen tillgänglig för alla. Det går för det mesta, men det krävs intresse, tid och kunskap. Mest kunskap.
Stefan Johansson, med titeln ideolog på Funka Nu, presenterade ett intressant utvecklingsarbete – Begriplig samhällsinformation – som pekar på en modell för att presentera innehåll på en webbplats. En presentation som kan möta olika individers olika behov.
Om jag förstår modellen rätt, så är utgångspunkten en begriplig sammanfattning av ett ämne; en startsida eller ett nav. Kring navet kan man knyta flera delar:
- Fördjupning, steg 1
- Fördjupning, steg 2; referenser
- Kompletterande sammanhangsskapande
- Anpassat material, t.ex. för utvecklingsstörda eller de som har svenska som andra språk
- Teckenspråk
- Bilder, illustrationer
- Filmer, ljud
- Statistik, diagram
Säg att du vill presentera skorstenssotning i din kommun. Då kan man väl tänka sig att ”den begripliga sammanfattningen” innehåller det absolut viktigaste i ämnet, helst skrivet på ett enkelt sätt eller rent av ”lättläst”. För den som behöver veta mer finns fördjupningar i olika nivåer och förmedlade på olika sätt.
Det här är en tilltalande modell, som jag är beredd att anamma på stående fot. Den stora utmaningen är väl att få sökmotorer och interna sökfunktioner att vikta informationen, så att sammanhanget blir tydligt (dvs. att man inte hamnar rakt in i en fördjupning utan att navet är tydligt). Självklart är det en pedagogisk uppgift för webbdesignern och informationsarkitekten, men jag tror verkligen att detta arbete behöver kompletteras med en viktning i hur sökresultat presenteras. En sida kan faktiskt vara viktigare än en annan.
Ett resonemang som skapar nya problem och utmaningar, men sådant är ju livet på webben… 😉
Foto: Markus Spiske på Unsplash