Video på webben är bra. Men video har länge varit en sluten värld för seende. Med tillgänglig video görs budskapet åtkomligt för alla. Välkommen till revolutionen.
Jag har arbetat med webbplatser sedan mitten av 1990-talet, men har aldrig i någon djupare mening hanterat video. Man kan inte vara expert på allt, och tills för ett par år sedan har det varit ganska komplicerat att publicera film med någon kvalitet. Och för en webbpuritan så sticker naturligtvis den bandbredd som går åt i ögat.
Det är dags att lära om. Film kan vara enkelt, billigt och väldigt effektivt. Och det är bara att köra igång från noll, YouTube har lärt oss att det går att få fram ett budskap utan att det behöver vara perfekt.
På Funka Nus Tillgänglighetsdagar talade Eric Velleman, som är chef för Bartiméus Accessibility Foundation, om tillgänglig video på webben. Han fick frågan hur många nederländska sajter som använder video idag. Hans svar är mycket talande:
Jag vet inte, men låt mig säga så här: I slutet av 2010 har alla det.
Bussigt nog ägnade Eric inte sin presentation åt teorier eller analyser. Han berättade hur man gör istället.
För det första menar Eric Velleman att tillgänglig video inte behöver vara dyr. Man kan börja med de verktyg som finns, och låta sina besökare delta i tillgänglighetsarbetet.
Fotbollslaget Ajax uppmanar på sin webbplats besökarna att ladda upp egna videor, och att fansen också kan hjälpa till genom att skriva undertexter och spela in ljudbeskrivningar. Låt din community göra arbetet.
Så hur ser verktygslådan ut? Hur gör man tillgänglig video?
- Det första är naturligtvis att spela in och redigera din film. Spara den i ett digitalt format. Bestäm om du ska ha den som statisk fil eller om den ska kunna sändas, ”streamas”, från din server eller någon extern tjänst.
- Fixa textning. Det finns flera verktyg att arbeta med, Eric Velleman nämnde MAGpie och Subtitle Workshop.
- Fixa ljudbeskrivning, audio description. Det är helt enkelt att lägga in en speakerröst som beskriver vad som händer i en film, och som man inte kan förstå av dialogen. Tänk dig att du ska få fram samma budskap för en blind som en seende får av din film. Det går att ordna i Windows Movie Maker (som sparar i wmv-format, då måste man fixa en övergång till Flash-format).
- Man kan också kombinera olika format, så att man också kan visa teckentolkning bredvid filmen. Jag ska försöka ta reda på mer om det, och återkommer med mer i så fall.
Nu ska du ha en film som är tillgänglig för alla. Men är själva spelaren, t.ex. Flashspelaren, tillgänglig? Här börjar nästa lager av utmaningar, för idag kan man tabba sig fram till en tillgänglig Flashfilm i Internet Explorer – men inte i Firefox (hör och häpna!). Men det lär vara en tidsfråga innan det är ordnat.
En spelare som är tillgänglig, enligt Eric Velleman, är JW FLV Media Player.
Denna resumé är långtifrån komplett, men kan kanske, liksom för mig, utgöra en startpunkt. När video kan göras tillgänglig för alla, verkligen alla, så ökar möjligheten att kommunicera på mottagarens villkor avsevärt. Tänk också på att textad film gör filmen åtkomlig för sökmotorer.
Multimedia. Äntligen.
Foto: William Bayreuther på Unsplash
Hej Lars! Nej, inte annat än att jag börjat testa själv. Återkommer om det. Tipsa gärna om du hittar fler som skriver om ämnet.
Hej, har du kunnat få fram mer om tillgänglig video?