Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bygg inte din webbplats med enbart Flash

Senast uppdaterat den 14 juli 2022

Stöt inte bort dina besökare genom att använda enbart Flash på hemsidan.

Den som har en webbplats gör i allmänhet allt för att dra till sig besökare. En hemsida, webbplatsens första sida eller ingång, ska därför både ge en bild av vad webbplatsen handlar om, vem som är avsändare och hur besökaren kan hitta på webbplatsen. Tråkigt nog stöter många hemsidor bort besökaren.

Flash är en bov i dramat. Men Flash är bara en teknik för att presentera ett innehåll, de verkliga skurkarna är »webbutvecklarna« som står bakom hemsidorna.

Jag dristar mig att ta en specifik webbplats som exempel på illa genomtänkt presentation och dåligt använd teknik, en webbplats som ironiskt nog handlar om användarvänlighet: UsabilityNet.

UsabilityNet är ett EU-finansierat projekt för att öka användarvänligheten, bl.a. när det gäller webbplatser. På den egna webbplatsen möter man en ganska tydlig översikt över webbplatsens innehåll och struktur. Problemet är att all text är presenterad som bilder och all navigering gjord i Flash. Resultatet: om du har valt att visa webbsidor utan bilder (t.ex. om du använder ett långsamt modem), så ser du ingenting. Ännu värre, om du inte har Flash installerat, så skickas du automatiskt vidare till Macromedia, som tillverkar Flash, och uppmanas där att ladda ned programmet.

Låt oss säga att jag är intresserad av användarvänlighet och klickar på en länk till UsabilityNet. Om det nu är nödvändigt att ha förstasidan i Flash, så kanske det vore okej om jag möttes av en text i stil med:

Du behöver programmet Flash för att använda denna webbplats. Det är kostnadsfritt och tar inte mer än 2 minuter att hämta till din dator. Klicka här för att hämta Flash.

Men vad händer om jag (genom att ett javaskript på UsabilityNets hemsida känner av att jag saknar Flash) kommer till en sida hos en helt annan avsändare, som – utan att förklara sammanhanget – uppmanar mig att ladda hem ett program? Sannolikheten är stor att jag dels blir förvirrad, dels blir misstänksam – så misstänksam som man bör bli när någon försöker få en att ladda hem program på webben.

Användarvänlighet? Snarare ett beteende som drar ned förtroendet för både UsabilityNet och Macromedia (som inte ens har någon del i skulden).

Det tragikomiska är att UsabilityNet bland annat publicerar rekommendationer för webbdesign, där man skriver konsekvent emot de principer som används på den egna webbplatsen.

UsabilityNet förklarar på sin webbplats att man valt att använda Flash i sin navigering för att utveckla användarvänligheten. Flash kanske gör din navigering snyggare, mer imponerande, kanske ger dig alla funktioner du önskar av menyerna… men i dagsläget är det en dålig lösning om man söker användarvänlighet.

Flash är bra. Använd Flash om du har en anledning, t.ex. där inget annat än Flash kan presentera ditt innehåll. Men om anledning till att använda Flash är att man äger mjukvaran, så är det dags att tänka om.

Att dra besökare till en webbplats är ett heltidsjobb. Om någon bestämt sig för att klicka på en länk till min sajt, så ska jag inte börja med att mota bort besökaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 7 =