Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Debatten rasar om den heliga länken

Senast uppdaterat den 05 juni 2012

Länkar är en av internets grundpelare. Ska man kunna ta bort gamla länkar? Eller är det ett brott mot den som länkar till ditt innehåll? Debatten om den heliga länken har flammat upp.

Igår var jag på ett frukostseminarium där Jonas SöderströmInUse talade, något som jag skrev om i inlägget 10 saker som är viktigare än navigation. Det visade sig idag att Johan Groth var på samma tillställning och i morse publicerades hans skildring på Mindpark: 10 saker som gör din webbplats bättre. Kul!

Webbutvecklaren Måns Jonasson tackade för Johan Groths artikel i en kommentar och lade till några synpunkter kring permanenta länkar. Detta ledde till en teknisk debatt kring hur vi formar länkar på webbplatser, en debatt i ett förvånansvärt högt tonläge.

Det är fullt möjligt att jag inte förstår något av vad det här gäller, men jag tror att detta kan sammanfatta debatten:

Måns Jonasson tycker att man måste rassla om i länkstrukturen ibland. Sättet vi formar länkar föråldras snabbt och behöver moderniseras. Permanenta länkar är inte heliga.

Tidningsmannen Joakim Jardenberg tycker att länkar är heliga. Det är vår skyldighet att inte bryta kopplingar på webben. Eftersom det är länkar som är grunden för internet. Och därför att man inte behöver bryta dem; med en normalbegåvad programmerare i handen kan man forma om länkar allt efter behov.

För mig har det uppskruvade tonläget varit obegripligt. I mina ögon har båda rätt.

1. Tekniken finns. Det är inget problem att ge gamla länkar nya namn.

2. Mediasajter, bloggar, sociala medier. De är kopplade i ett virrvarr till varandra och det är korkat att bryta dessa kopplingar. Här håller jag med Joakim Jardenberg.

3. Problemet med de flesta webbplatser är inte att länkar är brutna. Problemet med de flesta webbplatser för företag, organisationer, myndigheter och deras mostrar är att de har ett tråkigt, ointressant, irrelevant och inaktuellt innehåll. Som det inte är någon idé att spara på, men som sparas ändå… because we can. Permalänkar är inte heliga, eftersom innehåll inte är heligt. Inte borde vara heligt. Här håller jag med Måns Jonasson.

Förtydligande: Jag menar inte att länkar kan brytas bara för att de går till gammalt innehåll. Jag menar att rädslan att bryta en länk inte får leda till att vi sparar allt som någonsin publicerats på nätet.

Måns har skrivit ett inlägg som förklarar hans ståndpunkt ur teknisk synvinkel: Permanenta länkar – vad är det?

Dessa herrars argumentation behöver inte nödvändigtvis stå i polemik mot varandra. Jag tror att de egentligen argumenterar förbi varandra. Det är synd, för det är en intressant diskussion.

Till detta höjs en del röster för vad ändrade länkar resulterar i hos Google. Det tycker jag att man kan sätta sig över: Google är bra, Google är stort och Google är viktigt. Men bra innehåll är viktigare än sökmotorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + tre =