Vad händer när du hittat ett mätverktyg som du verkligen gillar – och tillverkaren lägger ned? Philipp Kalwies ville inte släppa sömnmätaren Zeo trots att företaget gått omkull. Nu gör han en kopia som släpps som öppen källkod.

På konferensen Quantified Self Europe 2015 i Amsterdam presenterade den tyske entreprenören Philipp Kalwies ett hårdvaruhack, där han löser det faktum att hans favoritprodukt gått ur tiden.

Philipp Kalwies använde Zeo, ett mätverktyg utformat som ett pannband. Philipp var väldigt nöjd med Zeo, inte minst för att att den data som Zeo resulterade i var väldigt precis samt att han faktiskt kunde få ut mycket av denna data. Framförallt kring sömn.

Men sensorerna i pannbandet var känsliga och behövdes bytas ut ofta, så produkten liknade egentligen en prenumererad tjänst. Man behövde i praktiken köpa ett nytt pannband var tredje månad. Det var lite bökigt, helt enkelt.

Inte blev det bättre av att Zeo gick omkull. Till en början kunde Philipp och andra entusiastiska användare hitta pannband på Ebay, men de blev allt dyrare – och till slut var naturligtvis tillgången tömd.

Men Philipp är inte den som ger sig så lätt. Han skickade en förfrågan på ett nätverk för frilansande utvecklare – fanns det möjligen någon som skulle kunna utveckla en kopia på Zeos pannband?

Det fanns det. Och nu har Philipp och hans utvecklarkontakt tagit fram en prototyp, en kopia som faktiskt till delar är lite bättre än originalet – eftersom tekniken gått framåt sedan Zeos dagar. De är inte riktigt i hamn än, men hoppas att snart ha löst de sista tekniska problemen.

Vad händer sen?

Om Philipp lyckas brotta ned de sista pusselbitarna, så är planen _inte_ att börja tillverka och sälja produkten som ”Zeo 2”. Philipp bedömer helt enkelt marknaden som alltför smal och han har dessutom fullt upp med sin vanliga verksamhet, Decimo.

Men däremot finns det ett intresse från andra tillverkare att komplettera sina produkter med Zeo, inte minst företag som verkar inom området sömn och mätning. Komponenterna i Zeo är mycket billiga, så att kunna lägga till ett riktigt precist mätverktyg till en annan produkt kan vara en attraktiv lösning. Om inte annat för att nå den målgrupp som är som Philipp.

Så när Philipp är klar med kopian av sin favoritprodukt så kommer hela projektet att publiceras som öppen källkod. Fritt för den som vill använda den att göra det – eller bygga vidare på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 14 =

Uppåt