Är du webbredaktör och har fått pyspunka på dina webbtexter? Pröva med att inspireras av dem som inspirerar dig. Skriv som om det inte fanns någon morgondag.

Något som jag tror att alla vi som skriver för webben syndar med varje dag är att vi är så ljumma. Vi gör vår plikt och vi informerar. Vi ”lägger ut på webben”. När vi är klara kan vi bocka av – vi har gjort vår uppgift.

Men frågan är naturligtvis om uppgiften är färdig därför att vi publicerat något, eller om uppgiften är att någon ska ta till sig det vi skriver. Och framförallt – om det vi skriver hjälper användaren och din organisation att uppnå sina mål.

Skriv på webben – och ladda det du skriver med energi

Det finns många vinklar på hur man skriver för webben, bland det främsta är att man bör skriva kort. Ett resonerande blogginlägg som detta kanske kan vara lite längre – men en faktatext där man kan förvänta sig att besökaren skannar efter viss information, där går det nästan alltid att korta. Och att fortsätta korta.

Men hur får man energi i sina texter? Hur gör man så att information börjar kommunicera? Det är givetvis inte lätt, och inte entydigt. Det beror väl på sammanhanget, målgruppen osv. Som det brukar vara.

Ett sätt är att låta sig inspireras av dem som når fram till dig själv. Vem kommunicerar på ett sätt som gör att du berörs, att du förstår och känner ett budskap?

Gör som Iggy Pop – se nästa uppgift som din sista

Personligen fascineras jag av de första skivorna med Iggy & The Stooges och hur varje låt, varje tagning låter som om det här – just i detta ögonblick – är det sista bandet kommer att göra. Det finns ingen som tvekar, ingen står och mumlar och hoppas på det bästa. Det är 100 % från start till mål.

Om du bara har en chans att beskriva det du ska skriva om, om du verkligen vill nå din läsare – hur skriver du då?

Jag vet att jag inte skriver så, men det är något att sträva efter. Eller åtminstone låta delar av det förhållningssättet smitta av sig på det jag gör. Det kan räcka långt.

Vem inspirerar dig?

Vem eller vilka inspirerar dig när du skriver för webben? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Foto: Aleksey Const

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre + åtta =

Uppåt