Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Falska virusvarningar kan radera hela ditt tålamod

Senast uppdaterat den 19 september 2020

Finns det något som är vanligare än virus? Det skulle då vara e-breven som varnar för virus… till ingen nytta.

Spam och virus är irriterande. Ännu mer irriterande är hur de sprids, där den som skickar spam och virus hackar sig in på en server och skickar ut skräpet med avsändarens och mottagarens adresser blandade om vartannat. I klartext så betyder det att den dator du tror att du fått ditt virus eller spam ifrån inte alls behöver vara inblandad. Det gör också att du själv riskerar att framstå som en slarvig virusspridare, trots att du sitter där med både antivirusprogram och brandvägg (fråga mig, det är inte kul).

Det är tråkigt att så många (?) tycker att de är så roligt (?) att förstöra för så många (!).

Nästan lika irriterande som spam och virus är alla virusvarningar i inkorgen. Teoretiskt sett borde det vara möjligt att skapa ett virus som raderar hårddisken, men än har jag inte sett det genomfört i praktiken. Meddelanden som hävdar att ett virus kommer att »slå ut din dator på sekunder och det finns inget du kan göra för att hindra det« är bara bluff. Punkt.

Nästan alltid åtföljs varningarna med »förtroendeskapande« fraser som t.ex. »detta har bekräftats av Microsoft« (oh, milde himmel, då måste det ju vara sant) samt »enligt uppgift har bla bla bla« (enligt uppgift har också Elvis och Hitler ett kafé i El Salvador, så…).

Somliga virusvarningar är rent bus, en modern variant av klassiker som »plånbok-på-gatan-fäst-i-snöre-tricket«. Så här går det till:

 1. Leta upp en fil på din dator, helst en fil med ».exe« på slutet i en PC. Se till att välja en fil med ett intetsägande namn, t.ex. »jdbgmgr.exe«.
 2. Skicka ett e-brev till alla i din adressbok och uppmana dem att leta upp filen, förstöra den och sedan varna alla i sina adressböcker. Skriv t.ex. »Om du har fått detta virus måste du kontakta alla i din adressbok så fort som möjligt, de har troligtvis också fått det. Gör detta direkt.« (autentiskt citat)
 3. Självklart hittar alla mottagare filen på sina datorer. Det betyder ju inte att det är något fel på filen, den fanns där från början och ska finnas där.
 4. Skratta gott åt att tusentals personer ödslar tid åt att ta bort filer ur sina egna datorer… harmlösa filer som deras datorer behöver.
 5. Bygg en underjordisk stad på en ö i Stilla havet och dröm om världsherravälde.

Snälla, var rädd om andras tid och tålamod: sprid inte meningslösa virusvarningar.

Och just när man tror att det tagit slut, att »folk måste ha lärt sig«, så kommer det en ny drapa om något virus som »kommer att radera hela din hårddisk«. Senast idag fick jag i min inkorg ett typiskt exempel på falsk virusvarning – naturligtvis uttryckt i uppskruvat tonläge, naturligtvis skickat i flera led till »alla kontakter«… med den fantasifulla ämnesraden Stort virus på gång, läs och vidarebefordra!!

STORT VIRUS PÅ GÅNG!

Do not open any attachment ”…from Hallmark”. It will harm your computer! Läs & vidarebefordra!! Förmedla till alla dina kontakter snarast!!

Var uppmärksam under de närmaste dagarna: öppna inte några budskap med en bilaga med titeln ’Vykort från HALLMARK’ oberoende vem som har skickat det till dig! Det är ett virus som öppnar en vykorts-bild, som ’bränner’ hela C-hårddisken i din dator! Detta virus kommer att tas emot av någon som har din e-postadress i sin kontaktlista. Det är anledningen till att du måste meddela alla dina kontakter! Det är bättre att få detta budskap 25 gånger, än att ta emot viruset och öppna det!! Om du får ett mail kallat POSTCARD, trots att det skickas till dig från en vän; öppna det inte!! Stäng av datorn omedelbart!!!

Detta är det värsta virus som aviserats av CNN. Det har varit indelade efter Microsoft som den mest destruktiva viruset någonsin!! Detta virus upptäcktes av McAfee nyligen, och det finns ingen reparation ännu för denna typ av virus!

Detta virus förstör hårddisken, där vital information hålls!!! Meddela alla dina vänner. KOM IHÅG: Om du skickar till dem, kommer du att gynna alla!

Med vänliga hälsningar
Jessika Karlsson
Polismyndigheten i Stockholms län

Härliga formuleringar! Min favorit är att CNN aviserat viruset »som det värsta«. Hur går sånt till? Som slutkläm har man hittat på ett namn hos polisen, för att skapa lite trovärdighet bland utropstecknen.

Börjar man darra av skräck – eller inser man att detta måste vara ett skämt? Två minuter på Google avslöjar tramset, men ändå fortsätter skräpet att virvla runt på nätet, varv efter varv.

Vissa dagar blir det riktigt deppigt, som när Svenska Dagbladet släpper igenom en artikel som varnar för virus. Håll i hatten, för här svänger det:

… Öppnar du det bifogade dokumentet raderas hela din hårddisk. Viruset attackerar främst PC och Microsoftsystem, men också Hotmail kan drabbas…

Sedan kan det inte nog understrykas hur viktigt det är att skydda sin dator med någon form av antivirusprogram och en brandvägg. Jag kan inte låta bli att saxa rakt av från Tommy K Johanssons nyhetsbrev WindowsNytt:

I helgen satt jag och försökte fixa en bekants dator. Det var inga större problem med den – den var bara lite seg. Vad jag först noterade var att datorn saknade antivirusprogram och brandvägg. Skälet var den gamla klassikern ”men jag laddar ju aldrig ner konstiga saker eller besöker mysko hemsidor”. Jo, tack, tänkte jag och laddade ner Avast. Det gick först inte att installera. Efter en totalskanning av hårddisken visade det sig att alla väsentliga systemfiler var infekterade av trojaner och virus. Först efter att ha kört ett antal olika antivirusverktyg fick jag bort skräpet. Jag tror att slutsumman hamnade på ett par tusen filer smittade med runt 30-50 olika virus. Och som sagt, datorn betedde sig inte konstigt på något sätt. Inga lustiga färger, och alla tecken på skärmen ramlade inte plötsligt ner på botten… Vad vi lär oss av detta är att alla måste köra antivirus och brandvägg. That’s it.

Precis, så enkelt är det. Fem minuter med en uppkopplad och oskyddad dator kan räcka för att du ska vara dränkt i otyg. Antivirusprogram och brandvägg är ditt och din dators säkerhetsbälte.

Länkar

Foto: Hans EiskonenUnsplash

11 kommentarer

 1. […] Hva er det som gjør at folk tror på dette? (I samme e-posten som ble sendt til min bekjent finner jeg følgende setning: “Varning, som jag tror på. Läs igenom meddelandet längst ned i kedje-mailen! Hälsn. Birgitta”) Jo, i dette tilfellet er det jo den første avsenderen som visstnok skal være fra politiet. Hvorvidt Jessika er ekte eller ikke, spiller liten rolle. Poenget er at de som videresender slike e-poster med ett enkelt søk på Jessika Karlsson kunne ha funnet ut det hele dreier seg om en falsk virusadvarsel. […]

 2. Magnus Nilsson
  Magnus Nilsson 22 oktober 2009

  Tack för din kommentar och länken, Fredrik. Visst finns det virus. Mitt syfte är inte att torgföra att man kan strunta i virus, tvärtom. Det jag vänder mig mot är tanken att skicka varningar för (befintliga eller uppdiktade) virus till alla man någonsin haft kontakt med…

 3. Jane
  Jane 15 oktober 2009

  Själv tycker jag att det är skrämmande/pinsamt/skrattretande att såväl folk på stora it-avdelningar som avdelningschefer på Sveriges kanske mest kända/största säkerhetsföretag vidarebefordrar mailet från ”Jessika Karlsson”….

 4. Jerre
  Jerre 12 januari 2009

  Skönt att man spräckte myten genom ditt blogg inlägg, typ etta på google och sökord Jessika Karlsson. Men som sagt man ska ju va en nöt för att gå på det, men tack för förtydligandet! :

 5. Magnus Nilsson
  Magnus Nilsson 12 december 2008

  Vet inte hur allvarligt menad din kommentar är, men jag tror inte ett ögonblick att det är en faktisk Jessika Karlsson på Polisen som ligger bakom utskicket. Jag tror att namnet är slumpmässigt valt för att ge trovärdighet åt meddelandet, men möjligen är meningen att åsamka henne skada. Det är ju ett extra illvilligt användningsområde för spam; att låta någon man vill illa stå som avsändare.

 6. Dan
  Dan 12 december 2008

  Hej
  Intressant, Jessika Karlsson på Polisen är för närvarande sjukskriven och kan nog inte kommentera ditt inlägg.
  (:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − fem =