Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varför mäter man bara det som går att mäta?

Senast uppdaterat den 19 september 2020

För de flesta genererar Google Adwords småsummor, men förlusterna i form av missade kunder och tappat förtroende kan bli stora. Mät inte bara det som går att mäta när du fattar dina strategiska beslut.

Google Adwords har tagit vårt decennium med storm. Och det är klart, en intäkt på 16,4 miljarder dollar under 2007 talat ju sitt tydliga språk: Google Adwords är en framgångssaga. För Google.

Kort uttryckt är Google Adwords textannonser. De kan visas både i anslutning till Googles egna sökresultat och på andras webbplatser.

Det fanns en tid när alla webbannonser var grafiska banners, som gärna skulle blinka och röra sig så mycket som möjligt. Vilket gjorde att människor, medvetet och omedvetet, värjde sig för allt som uppenbart var reklam. För att reklamen var så uppenbar.

Det var då man kom på att reklam som inte såg ut som reklam var mycket mer effektiv än reklam som såg ut som reklam. Enter Google Adwords.

Problemet med att skapa nya format för reklam är att de skapar nya beteenden. Idag är textannonser lika ineffektiva som någonsin en animerad bannerannons. Jag sticker ut hakan och påstår att Google Adwords, som vi känner det idag, är dödsdömt. Dryga 16 miljarder i intäkter till trots.

Det är en sak att presentera textannonser, eller sponsrade länkar som man väljer att kalla det, på Googles egen söktjänst. Här kommer Google säkert att hitta nya former, och i sitt sammanhang har annonserna en relevans. Däremot tycker jag att den extrema floran av annonsblock som Google Adwords genererar på andra webbplatser blivit ett fult, störande och irrelevant träsk… farligt nära länkfarmer och annat trams.

Under de senaste åren har annonssjoken växt ur de traditionella annonsplatserna (tidningar, teve, bloggar och annan ”media”) och också hamnat på ”vanliga” företagssajter. En intäkt är ju en intäkt, och om man kan tjäna några slantar på att ha annonser på sin webbplats – så varför inte?

Frågan är bara vad du förlorar när du lånar ut ditt utrymme till annonser.

Säg att du driver ett glasmästeri i Sundbyberg. När jag som kund hittat dig (förmodligen genom Google), så lär jag ju bli lite fundersam när jag ser en massa annonser på din webbplats. Jag kanske till och med klickar på någon av annonserna, som inte osannolikt leder till en av dina konkurrenter bland glasmästarna i Sundbyberg.

Visst, det går att ställa in i verktyget så att man undviker att annonsera för sina konkurrenter. Men hur stor kontroll har du över annonserna egentligen? Datorer är bra på mycket, men inte att tänka och resonera. Och allting som publiceras av andra på din webbplats med automatik bör man sky som pesten, det är min erfarenhet.

Så, låt oss säga att ditt glasmästeri i Sundbyberg får in några hundra på att ha en klump med fula textannonser på din webbplats. Det kan vi säga, för det är mätbart. Men vad förlorar du på att dina presumtiva kunder blir tveksamma; de kanske undrar om du är seriös? Vad kostar en missad kund? Han eller hon lär ju inte ringa upp och säga att han eller hon väljer någon annan. Och är därför inte mätbar.

Varför är det bara det som går att mätas som är intressant? Om du är rädd om dina affärer, så måste du kalkylera med faktorer som står utanför de enkla rapporterna. Du måste ”mäta” det som inte låter sig mätas.

Det handlar om en enkel sak: Ta bort hindren mellan dig och dina kunder.

Länkar

Foto: Nadine ShaabanaUnsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 18 =