På Dagens Nyheters förstasida döms riksdagsledamöternas bloggar ut som ”ett fiasko”. Men varför är det självklart att många kommentarer också är ett högt betyg?

I dagens upplaga av Dagens Nyheter presenteras en DN-granskning, som under rubriken Minimalt intresse för riksdagsmännens bloggar vill visa att riksdagsledamöternas bloggande är ”ett fiasko”. Och det är, enligt tidningen, en slutsats man kan dra av att de aktuella bloggarna får få kommentarer.

En del riksdagsledamöter får stå med skammen och har kammat in så lite som noll kommentarer.

Till att börja med är jag inte säker på att alla människor tvunget måste blogga, men det är definitivt helt galet att göra vetenskap och ”granskning” utifrån egna utgångspunkter. Dagens Nyheter har bestämt sig för att många kommentarer är detsamma som en lyckad blogg. Varför det?

Den som ögnat igenom artiklarna i våra kvällstidningars webbupplagor vet att läsarkommentarer också kan vara detsamma som långa tirader av personangrepp, könsord och illa skriven svenska. Som inte tillför läsvärde för fem öre.

Inte ens besöksstatistik är ett avgörande mått på framgång, men det skulle i alla fall ha varit ett intressantare – och rättvisare – underlag för om riksdagsmännens bloggande är en ”flipp eller flopp”.

Den moderate ledamoten Patrik Forslund intervjuas i tidningen och han har tagit konsekvenserna av det dåliga engagemanget kring sin blogg, och lagt ned den. Nu skickar han ut ett nyhetsbrev en gång i veckan och ”får många kommentarer på det”. Det är väl ett tecken på att vi stirrar oss blinda på mediet… Ett teveprogram är ett teveprogram, oavsett om mottagaren har färgteve eller svartvitt. Patrik Forslund skriver inlägg, 170 personer har bett om att få dessa skickade till sig… och han får många kommentarer från läsarna. Är inte det en blogg, fast med andra verktyg?

Jag har tidigare skrivit om att svenska politiker kommer att misslyckas med att härma Barack Obamas kampanj. Och jag tycker att det är slående när Centerpartiets ”projektansvarige för sociala medier”, Ulrika Ingemarsdotter menar att de egna inte bör ge upp, trots motvinden:

De ska absolut fortsätta blogga. Däremot bör de lära sig hur man gör för att ta in kommentarer, för de är jätteviktiga.

Man får ju anta att hon inte menar jätteviktiga för partiets politik, utan jätteviktiga för att få bra statistik och se bra ut i undersökningar likt den i Dagens Nyheter.

Ett noll till Obama.

Jag tycker att europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) har en poäng när hon på sin blogg kommenterar Dagens Nyheters granskning:

…min erfarenhet är snarast att man får många kommentarer om man skriver om något många har starka åsikter om eller där folk har direkta frågor till just mig. Och i många fall får man inte öppna kommentarer på bloggen utan mail när folk vill framföra synpunkter och ställa frågor. Jag tror bloggandet blir en dörr till ett mer öppet förhållningssätt till politiker, som gör att fler vågar ta kontakt och påverka.

Foto: Edgar CastrejonUnsplash

1 thoughts on “Många kommentarer är inte detsamma som en lyckad blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 15 =

Uppåt