När Sveriges yngre fotbollsdamer vann EM gav man sitt förbund en gyllene möjlighet att marknadsföra verksamheten och svensk fotbolls framtid. Men istället för att fira hänvisade man till det egna regelverket och bäddade för fortsatt kritik för sin hantering av damfotbollen. En marknadsförares mardröm.

I måndags besegrade damernas U19-landslag Spanien och vann därmed Europamästerskapen i fotboll. Tidigare i sommar vann herrarnas motsvarighet samma titel. En enastående prestation för ett relativt litet land.

När killarna vann firades laget inför jättepublik i Kungsträdgården i Stockholm. Men redan innan damernas final hade spelats kunde Dagens Nyheter meddela att Svenska Fotbollförbundet inte hade för avsikt att arrangera något liknande vid en eventuell guldmedalj på damsidan.

Nu kan det tyckas tidigt att spekulera i ett firande redan innan matchen spelats, men artikeln i Dagens Nyheter visade att fotbollsförbundet har en rutin för hur folkets hyllningar ska tas emot. Det låter fyrkantigt och byråkratiskt, och det är nog precis vad det är.

Om Svenska Fotbollförbundet ska slå på stora trumman så krävs att mästerskapstiteln tagits hem av ett representationslag. Alltså seniorlandslagen på dam- och herrsidan samt herrarnas U21-trupp.

Damernas U19-lag är inte ett representationslag. Därför att det finns ett U23-landslag på damsidan. Som inte är ett representationslag, eftersom det finns så få andra U23-landslag på damsidan. Öh?

Svenska Fotbollförbundet är naturligtvis fria att göra som de vill, och kanske det är klokt att agera efter en etablerad rutin. Att improvisera brukar ju dessutom kunna leda helt snett.

Men ur – bland annat – ett PR-perspektiv verkar det helt vansinnigt.

Fotbollförbundet är ingen myndighet, de har inga yttre rättvisekrav att ta hänsyn till. En marknadsavdelning på ett företag eller i en organisation som är sugen på att använda de medel man har till att nå ut hade ju gnuggat händerna över den här möjligheten.

Det finns en rad vinklar att bara börja mjölka när slutsignalen ljöd:

1. Uppmärksamheten kring svensk fotboll är maximal just nu. U21-landslaget vann sensationellt sin EM-turnering för bara en månad sedan. Intresset för svensk fotbolls framtid är glödhett, också på damsidan – där de yngres framgång står i bjärt kontrast till seniorernas nedslående resultat i årets VM-turnering.

2. Svenska Fotbollförbundet har flera gånger under de senaste åren – trots att damfotboll länge haft en stark ställning i landet – klampat i klaveret och tydligt behandlat fotbollsspelare olika, beroende på kön. Man hade här öppet mål för att reparera lite av den skadan, genom att behandla de yngre landslagens framgångar likvärdigt.

3. Det regnade i Stockholm när damerna kom hem. Matcherna visades på en kanal som inte alla har tillgång till. Och det var först i och med semifinalen som den breda publiken fick upp ögonen för vad som pågick. Sammantaget kan man säga att det sannolikt inte hade blivit en enorm publik vid ett firande i Kungsträdgården. Men alla hyllningar behöver inte genomföras på samma plats. Man hade med enkla medel kunnat parera den givna kritiken – ”varför firar ni inte när tjejerna vinner” – genom att proaktivt hitta en lämpligare plats än Kungsträdgården.

Det viktiga här är – enligt min personliga åsikt och ur ett marknadsföringsperspektiv – att en organisation låser sig i sitt eget, snåriga regelverk och istället för att utnyttja en fantastisk möjlighet bäddar för än mer av den kritik man fått på senare tid.

Men vi som tycker att Sveriges U19-landslag gjorde en fantastisk insats kan ju hylla dem ändå. Representationslag eller ej.

 

Foto: Swedish fans av Blondinrikard Fröberg (CC BY)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + 12 =

Uppåt